0 votes
by (300 points)
πτώμα σαμαρασ ενεργειακα τζακια σκόπελος URL πτώμα φυλλασ τζακια επιτοιχια τζακια σκόπελος σκόπελος Τζάκια Σκόπελος Παγκόσμια ημέρα για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Τζάκια ανοιχτα τζακια σκόπελος Σκόπελος Ο τσιγαρόβηχας δεν είναι αθώος – Πάνω από 340 εκατ. άνθρωποι βιετ ενεργειακα τζακια σκόπελος πάσχουν από τη νόσο..."

Παγκόσμια ημέρα για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια Τζάκια Σκόπελος

Ο τσιγαρόβηχας δεν είναι αθώος – Πάνω από 340 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο

Με την ευκαιρία της αυριανής παγκόσμιας ημέρας χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι πάνω από 340 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σε διεθνές επίπεδο και εξαιτίας της ασθένειας χάνονται κάθε χρόνο τριάντα εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες.



Ο κύριος στόχος για την καταπολέμηση της ασθένειας είναι η πρόληψη, η οποία γίνεται με μια απλή εξέταση, την σπιρομέτρηση, μια ανώδυνη εξέταση κατά την οποία με ένα απλό φύσημα μπορεί να διαγνωσθεί η ασθένεια σε πρώιμο στάδιο.



Στην χώρα μας η ΧΑΠ πλήτ ΤΕΙ το 8-10% των καπνιστών και ένα ποσοστό μικρότερο του 8% των καπνιστριών, ανέφερε η καθηγήτρια πνευμονολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου "Παπανικολάου", Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα καπνίζει το 40% των ανδρών και το 30% των γυναικών μέσης ηλικίας, ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν διάφορες μορφές και σε διάφορα στάδια ΧΑΠ εκτιμάται ότι είναι 500.000.



Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, η ανάγκη για αέρα και ο χρόνιος βήχας, ενώ οι νοσούντες δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι καπνιστές, αφού το 90% των ασθενών είναι καπνιστές, αλλά οι υπόλοιποι μπορεί να συχνάζουν σε περιβάλλον καπνιστών, σε μέρη με ατμοσφαιρική ρύπανση ή σε εργασιακό χώρο με χρήση χημικών.



τζάκια Σκόπελος τζάκια Σκόπελος Με γιόγκα, φιλιά, βόλτες, γλυκά και φαντασία νικήστε το άγχος

Οι ασκήσεις αναπνοής - ή ακόμα και η λήψη μόνο μερικών βαθιών αναπνοών - μπορούν να βοηθήσoυν στη μείωση της έντασης

Οταν αγχωνόμαστε, ορμόνες όπως η κορτιζόλη πλημμυρίζουν τον οργανισμό μας, ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνει, αναπνέουμε πιο βαριά (χρειαζόμαστε περισσότερο οξυγόνο) και τα αιμοφόρα αγγεία μας συστέλλονται. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους για να μετριάζουμε το άγχος μας. Να 20τρόποι για να χαλαρώσουμε όταν είμαστε αγχωμένοι:



1. ΠΗΓΑΙΝΤΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΗ ΒΟΛΤΑ


Κάθε βόλτα μας βοηθά να καθαρίζουμε το κεφάλι μας και να ενισχύουμε τις ενδορφίνες (οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους). Σε χώρους πρασίνου το σώμα μας μπορεί και έρχεται σε κατάσταση διαλογισμού χάρη στο φαινόμενο «ακούσια προσοχή», το οποίο κρατά την προσοχή μας αλλά ταυτόχρονα μας επιτρέπει τον προβληματισμό.



2. ΠΑΡΤΕ ΒΑΘΙΕΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ


Οι ασκήσεις αναπνοής - ή ακόμα και η λήψη μόνο μερικών βαθιών αναπνοών - μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης και να ανακουφίσουν από το στρες, χάρη σε μια επιπλέον ώθηση του οξυγόνου.



3. ΦΑΝΤΑΣΙΑ


Μια σύντομη απεικόνιση είναι ένας εύκολος τρόπος για να ηρεμήσετε και να βρείτε ξανά τις ισορροπίες σας. Ακόμη και τα Ινστιτούτα υγείας αναγνωρίζουν τη δύναμη της «καθοδηγούμενης νοερής απεικόνισης».



4. ΦΑΤΕ ΕΝΑ ΣΝΑΚ

Διαλέξτε ένα σνακ που θα σας γεμίσει - ας πούμε, μισό αβοκάντο, μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή ένα σκληρό βραστό αυγό - γιατί τίποτα δεν είναι πιο αγχωτικό για τον εγκέφαλο από το να αισθάνεται ότι έχει ξεμείνει από τροφή.



5. ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΕΝΑ ΦΥΤΟ

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι μόνο όμορφα διακοσμητικά και τρόπος καθαρισμού του αέρα, αλλά μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε.

Your answer

Your name to display (optional):
Privacy: Your email address will only be used for sending these notifications.
Welcome to QNA BUDDY, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
...